Het Media Asset Management systeem (MAM) is het middelpunt van de media-omgeving van Hogeschool Utrecht. In het MAM staan video’s en afbeeldingen veilig en duurzaam opgeslagen: één centrale plek waarin zowel gedeelde video’s (bijvoorbeeld binnen opleidingen) of publieke video’s (zichtbaar voor iedereen) opgeslagen zijn. Zo waarborgen we de privacy en wordt het gebruik van video’s binnen het onderwijs en onderzoek toegankelijker en makkelijker.

Wat biedt het MAM?

Het MAM wordt slim gekoppeld aan alle systemen die gebruikmaken van media: onderwijssystemen (zoals Canvas en TestVision), communicatiesystemen (zoals Netpresenter voor de video’s op de schermen in de gebouwen, of de publieke websites) en opnames van hoorcolleges.

Hoe kun je het MAM voor onderwijsvideo’s gebruiken?

Binnen Canvas kun je als docent alle video’s van jouw instituut vinden via de HUvideo-knop. Ook kun je met deze knop zelf video’s uploaden naar het MAM. Zodra de video verwerkt is ontvang je per mail de videolink en de embed code (hiermee kun je de video in een website plakken).

Wil je een video van een collega op jouw Canvaspagina plaatsen? Zoek daarvoor binnen het tabblad ‘Bibliotheek Instituut‘. Op dit moment kun je zoeken op (een deel van de) titel van de video, op (een deel van) het e-mailadres van de uploader en op het Media Object Id. Dit laatste is een unieke code van de video, die de uploader per mail van ons ontvangt.

In deze video wordt uitgelegd hoe het uploaden en terugzoeken van video’s in Canvas werkt:

myHU

Gebruik je geen Canvas? Upload je video dan via myHU (my.hu.nl):

Kan ik na uploaden van een video nog dingen wijzigen?

Na het uploaden van een video kun je zelf de titel, de beschrijving en de trefwoorden wijzigen. Dit doe je via de HUvideo-knop binnen Canvas (zie hierboven). Je kunt de video zelf niet verwijderen uit het MAM. Wil je andere zaken wijzigen of de video toch verwijderen? Neem dan contact op met de Helpdesk.

Hoe zit het met de privacy?

Hogeschool Utrecht moet n.a.v. de Algemene Vordering Gegevensbescherming (AVG) te allen tijde (video)content kunnen verwijderen als dit om privacyredenen noodzakelijk is. Het MAM helpt in deze beheersvraag: alle content blijft in beheer van Hogeschool Utrecht, maar is desgewenst wel voor iedereen toegankelijk. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een video die op Youtube staat. Wist je trouwens dat alle (auteurs)rechten van Youtubevideo’s worden gedeeld met Google?

Het afschermen van video’s in het MAM gebeurt op twee niveau’s:

  1. Standaard worden onderwijsvideo’s binnen Canvas op instituutsniveau toegankelijk gemaakt. Dit betekent dat video’s door alle medewerkers van het instituut van de video-eigenaar te vinden zijn binnen Canvas. Ze zijn dan nog niet (openbaar) toegankelijk, ook niet voor studenten. Studenten kunnen video’s pas zien als deze met hen worden gedeeld: de video wordt toegevoegd aan een Canvas-cursus waar zij toegang toe hebben. Andere typen video’s komen niet beschikbaar in Canvas, bijvoorbeeld video’s die studenten als beroeps- of afstudeerproduct inleveren.
  2. Onderwijsvideo’s worden daarnaast beschikbaar gemaakt via een directe en openbaar toegankelijke link naar de video. Deze link verwijst naar de videoplayer van de HU: JWplayer. Als video-eigenaar (uploader) ontvang je de link automatisch per mail. Je kunt deze videolink doorsturen naar studenten of andere kijkers. De video kan zo ook op een website worden geplaatst. In beide gevallen geldt dat iedereen met de link de video kan kijken, vergelijkbaar met de optie “verborgen” van Youtube. Gebruik deze opties dan ook voorzichtig! We kunnen video’s uit het MAM wel te allen tijde offline halen indien gewenst. Video’s die studenten als beroeps- of afstudeerproduct inleveren komen niet op deze manier beschikbaar.

Hoe zit het met de bewaartermijn?

Standaard vervalt een video na anderhalf jaar, tenzij de video wordt bekeken. Zodra de video bekeken wordt, verandert de vervaldatum vanaf dat moment. Dit betekent dat een video altijd beschikbaar blijft zolang deze bekeken wordt. Als een video niet wordt bekeken, dan is de video na anderhalf jaar niet meer beschikbaar, maar nog wel opgeslagen in het MAM. De video kan in de tussentijd altijd weer toegankelijk worden gemaakt, mocht deze toch nog gebruikt worden. Standaard wordt de video vijf jaar na het verstrijken van de vervaldatum pas daadwerkelijk verwijderd uit het MAM.

Wat gebeurt er met de huidige videoservers?

Hogeschool Utrecht gebruikt op dit moment verschillende mediaplatformen en –servers. Denk aan weblectures.hu.nl en screencast.com (voor Camtasia-opnamen). De content van deze servers wordt de komende tijd overgezet naar het MAM. Gebruikers worden daarover geïnformeerd zodra dit in gang wordt gezet. Streaming.hu.nl en weblectures.hu.nl is al overgezet naar het MAM. Klik hier voor meer informatie hierover.

Hoe delen studenten hun filmpje met jou?

Studenten kunnen hun video op verschillende manieren delen. De meest voorkomende manieren staan hieronder. Komend collegejaar wordt hier verder aan gewerkt.

Klik hier voor een instructie over het delen van bestanden in OneDrive.

Vragen?

Neem bij vragen over het MAM contact op met HUvideo of bel naar de IM&ICT Servicedesk op nummer 088 481 6666.