Voordat je gaat filmen is het belangrijk om te weten wat je gaat filmen. Dit lijkt een open deur, maar we merken bij HUvideo dat aan deze stap vaak te weinig aandacht wordt besteed. Dit is zonde, want een goede voorbereiding bespaart je niet alleen veel werk achteraf, maar zorgt er ook voor dat je vooraf goed kunt nadenken over de effectiviteit van de video.

Je bedenkt vooraf niet alleen wat je gaat filmen, maar ook welk type shots je gaat gebruiken. Je schrijft een voice-over uit of bedenkt wat je in een screencast wilt laten zien. Kortom: je visualiseert je videoconcept, als leidraad voor het filmen. Houd hierbij de didactische en technische principes in gedachten. Er zijn verschillende manieren om je concept te visualiseren. Welke je kiest maakt niet uit, zolang je het filmen maar goed voorbereidt.

Script

Script

Een script is de uitgeschreven tekst van de video, waar je ook aanwijzingen voor het beeld in opneemt. Gebruik dit als je video bestaat uit veel gesproken tekst. Stelregel: in 1 minuut gesproken tekst passen 120 woorden. Wees dus beknopt!


Shotlist

Dit is een overzicht van de shots die je wilt maken. Hierin neem je op wie of wat in beeld is, wat voor type shot het is (close up, wide, etc.), welke camerabewegingen nodig zijn, hoe lang het shot duurt, welke tekst wordt uitgesproken. Neem alleen datgene op in de shotlist wat voor jou van toepassing is. Tijdens het filmen kun je dit lijstje afwerken, wat ook voorkomt dat je veel te veel shots maakt. Je kunt eventueel foto’s of tekeningen toevoegen.

Storyboard

Een storyboard leest als een stripverhaal: je tekent (of fotografeert) alle shots. Zo krijg je een beeld van hoe de shots eruit komen te zien, en weet je direct of datgene wat goed over moet komen, ook daadwerkelijk goed in beeld komt. gebruik dit voor video’s die sterk visueel zijn, bijvoorbeeld fysiotherapeutische handelingen.

Draaiboek

Naast een visualisatie is het heel handig vooraf een draaiboekje te maken. Hierin schrijf je niet alleen de telefoonnummers van alle betrokkenen op, maar ook wie wat mee moet nemen op de filmdag (camera/statief/microfoon/attributen) en wie hoe laat waar aanwezig moet zijn. Zo is iedereen op de hoogte van de taken en verantwoordelijkheden.