Er zijn verschillende manieren waarop je video’s kunt delen met studenten en collega’s. Maar bedenk goed hoe je dit doet.

Privacy

Als in jouw video namen, beelden of audio-opnames voorkomen die herleidbaar zijn tot een persoon, houd dan rekening met de privacy van deze personen als je de video gaat delen. Door het plaatsen van een video deel je namelijk persoonsgegevens met de mensen die de video gaan bekijken. Dit is een inbreuk op de privacy van personen die op welke manier dan ook in jouw video voorkomen.  Je moet dan altijd van te voren toestemming hebben gevraagd. Dit doe je door het toestemmingsformulier in te laten vullen en dit formulier te bewaren.

Hier vind je meer informatie over privacy en video-opnames.

Deel een video met persoonsgegevens altijd via het MAM. De video wordt dan automatisch verwijderd als deze 1,5 jaar niet is bekeken, waarmee je direct aan de verwijderplicht van de AVG voldoet.


Als je video door HUvideo is geproduceerd, zetten wij hem voor je in het nieuwe videoplatform van de HU: het Media Asset Management (MAM). Hierin wordt je video veilig en duurzaam bewaard en is deze desgewenst ook door derden te bekijken. Je ontvangt automatisch een mail met de link naar je video. Je kunt ook zelf een video uploaden naar het MAM (zie hieronder). Zodra je video in het MAM staat, kan je de video op meerdere manieren delen:

Zelf een video uploaden naar het MAM

Een video uploaden naar het MAM kan via Canvas.
Klik in Canvas in de bewerkingsmodus op HUvideo:

Klik vervolgens linksboven op ‘+ Voeg video toe’. Zoek nu de betreffende video op, vul de gegevens in en klik op ‘opslaan’. Nu wordt de video geüpload naar het MAM. Hoe je je video toevoegt aan een Canvaspagina staat in het volgende uitklapveld beschreven.

Gebruik je geen Canvas? Upload je video dan via myHU:


Een video van jou of je collega delen in Canvas

Als je de link naar je video hebt ontvangen, kun je de video met één muisklik toevoegen aan je Canvas-pagina. Je kunt ook zelf een video uploaden naar het MAM en vervolgens in je Canvas-pagina plaatsen. Er is geen uploadlimiet wat betreft de grootte van de video.

Wil je een video van een collega op jouw Canvaspagina plaatsen? Zoek daarvoor binnen het tabblad ‘Bibliotheek Instituut‘. Op dit moment kun je zoeken op (een deel van de) titel van de video en op Media Object Id. Dit is een unieke code van de video, die je per mail van ons ontvangt.

Bekijk hier hoe het uploaden en zoeken in Canvas werkt:


Een video van jou of je collega delen in Sharepoint

Sharepoint kent standaard een beperkte opslaglimiet van 50MB. Dat is voor video erg weinig. Daarom raden we aan om video’s eerst te uploaden naar de nieuwe media-omgeving van de HU (het MAM, zie hierboven). Vervolgens plaats je de per mail ontvangen embedcode op de betreffende Sharepoint-pagina.


Een video plaatsen op een website

Om een video op een website te plaatsen, dien je de video eerst te uploaden naar het nieuwe video-platform van de HU (het MAM). Dit kan via Canvas of indien je geen Canvas hebt via myHU. Zodra de upload klaar is ontvang je per mail de link naar de video. Vervolgens plaats je de per mail ontvangen embedcode op de betreffende webpagina.

Embedcode

Middels een embedcode kun je een video direct op een website plaatsen. De kijker hoeft dan niet op een link (url) te klikken, maar kan de video direct vanaf de webpagina bekijken. De meeste video-platformen bieden zo’n embedcode (JWplayer, Youtube, Vimeo, etc.). Onderstaande video is met een embedcode op deze pagina geplaatst:


Een video delen met de hele wereld

Het MAM

Standaard zijn video’s in het MAM niet zichtbaar voor derden. Als je dit wilt, kun je video’s wel zelf delen met derden. Dit kun je op twee manieren doen:

  1. Plaats de video middels de per mail ontvangen embedcode op een openbare website. De video is nu zichtbaar voor iedereen die toegang tot de betreffende website heeft.
  2. Deel de ontvangen link naar de video met derden, bijvoorbeeld per mail.

Een video plaatsen op myHU

Om een video vanuit het MAM te plaatsen bij een artikel in myHU, klik je eerst op de HUvideo-knop.

Er verschijnt een HUvideo tekstvak. Hierin plak je een geldige link naar de video. Deze link bevat “stream.hu.nl” of “content.jwplayer.com”. Een voorbeeld van de video verschijnt rechts naast het tekstvak.


Een video versturen

Wil je videobestanden naar iemand verzenden? Dit gaat meestal niet per e-mail, omdat de bestanden daarvoor veel te groot zijn. Wist je dat Surf een beveiligde optie heeft speciaal voor het hoger onderwijs? Via surffilesender.nl verzend je gratis meerdere videobestanden tot 500GB. De bestanden zijn in Nederland opgeslagen en tot 2GB zelfs inclusief end-to-endencryptie. Je kunt er overigens ook andere (grote) bestanden mee versturen.


Een video laten zien in MS Teams

Om een video te laten zien tijdens een meeting of event in MS Teams, deel je het scherm waar je de video gaat afspelen. Vergeet hierbij niet om eerst linksboven op “Include computer audio” te klikken om ook je geluid te delen!


Een video delen via YouTube

We raden sterk af onderwijsvideo’s via YouTube te verspreiden, omdat er binnen Hogeschool Utrecht goede alternatieven beschikbaar zijn. Daarnaast moet Hogeschool Utrecht n.a.v. de Algemene Vordering Gegevensbescherming (AVG) te allen tijde videocontent kunnen verwijderen als dit om privacy redenen noodzakelijk is. Het publiceren op YouTube gaat via een persoonlijk account, wat voor problemen kan zorgen bij uitdiensttreding. Zodra een video op YouTube staat, worden bovendien alle (auteurs)rechten gedeeld met Google. Zie voor meer informatie onze Terms of Service.

Wil je toch een video via YouTube verspreiden, bijvoorbeeld vanwege marketingdoeleinden? Doe dit dan altijd middels het officiële HU-account en nooit middels een persoonlijk account. Neem hiervoor contact op met Dienst Marketing en Communicatie.