MONTAGE WERKPLEK BIJ HUVIDEO (tijdens Corona-lockdown tijdelijk niet beschikbaar)

Wil je zelf je kenisclip monteren, maar weet je niet hoe te beginnen? Kom dan monteren in de montagehub van HUvideo!

In het kantoor van HUvideo (padualaan 97,1.009) staat een montagecomputer waar medewerkers zelfstandig aan een videoproject kunnen werken.. Op deze PC staan de programma’s Adobe Premiere Pro en Adobe Premiere Elements al geïnstalleerd. Je kunt inloggen met je eigen HU-account, zodat je bij je bestanden kunt. Voordeel is dat de PC sneller is dan je HU-laptop. Ook is er ad hoc begeleiding aanwezig.  Je kunt de computer reserveren door rechts van deze pagina een reserveringsaanvraag te doen.

Kun je nog niet zelfstandig met de montageprogramma’s overweg? Maak dan een aparte afspraak voor langere uitleg via

helpdesk@hu.nl / 088 – 481 6666.

VIDEMONTAGE

Er zijn verschillende montageprogramma’s waar beginners met een beetje uitleg prima mee uit de voeten kunnen. Welk programma je ook gebruikt, je doorloopt altijd dezelfde stappen:

  1. Importeren (inladen) van (video)materiaal. Denk aan filmmateriaal, schermopnamen of voice-overs.

Let op: sla het projectbestand onder een logische naam en locatie op, zodat je het later terug kunt vinden. Deze stap wordt vaak overgeslagen, waardoor projecten onvindbaar worden.

  1. Bewerken (monteren) van (video)materiaal. Je knipt de juiste stukjes film uit en zet die achter elkaar, voegt eventueel tekst en voice-over toe.
  2. Exporteren (uitladen/render/share) van (video)materiaal Let op: er is een verschil tussen het opslaan van je projectbestand en het exporteren van een video! Bij het opslaan van je projectbestand sla je alleen het bewerkingsbestand op, zodat je er later aan verder kunt werken (denk aan een Word-bestand). Bij het exporteren van een video laat je het programma een video maken (bijvoorbeeld MP4 of MOV), die je kunt afspelen of uploaden naar bijvoorbeeld Canvas. Tip: sla de video in de map Windows (C:) > Temp op, met andere opslaglocaties hebben veel montageprogramma’s moeite. Als de video klaar is, kun je hem naar de gewenste map verplaatsen.

WINDOWS VIDEO EDITOR

Iedereen met een HU medewerkerslaptop heeft standaard een ‘video-editor’ geïnstalleerd. Dit is een zeer eenvoudige video editor voor simpele bewerkingen in een video, zoals het inkorten van de video, of  hier en daar een paar stukjes er tussenuit halen en een titel toevoegen. Hiervoor is deze basic editor prima geschikt en het mooie is, je hoeft er niks voor te installeren want hij staat standaard op je laptop! Type simpelweg in je taakbalk links onderin: ‘video-editor’ en de applicatie komt tevoorschijn.

Wil je eerst een korte tutorial kijken over deze applicatie? Zoek dan online naar ‘Windows video editor tutorial’ of nog makkelijker, kijk deze video:

How To Use Windows 10 Video Editor

ADOBE PREMIERE ELEMENTS

Dit is het versimpelde zusje van het professionele Adobe Premiere Pro en is beschikbaar vanuit het Software Center voor zowel Windows als Apple (vanaf versie 10.2). Met dit programma kun je video monteren en teksten, overgangen en effecten toevoegen. Klik na openen bovenin op ‘Guided’ om stap voor stap bekend te raken met dit programma. Klik hier voor een uitgebreide handleiding.

Wil je met je team uitleg over dit programma? Neem dan contact op. Je kunt ook op onze docenten-werkplek komen monteren (PL97, 1.009), dan kun je direct al je vragen stellen. Maak hiervoor een afspraak per mail.

ADOBE PREMIERE PRO

Voor het echte werk is de gehele Adobe CC Suite (voor Windows en Apple) te vinden via het Software Center, denk aan programma’s als Photoshop, After Effects, Illustrator en InDesign. Ook het professionele montageprogramma Adobe Premiere Pro maakt hier deel van uit. De producties van HUvideo worden met dit programma gemaakt. Voor vragen over dit programma kun je dan ook bij ons terecht.

SHOTCUT

De gratis montagesoftware Shotcut is via het software center te downloaden. Met deze montagesoftware kan je zelf een eenvoudige videomontage maken. Natuurlijk willen wij je zoveel mogelijk helpen hierbij en daarom heeft HUvideo een handleiding geschreven waarmee je op gang geholpen wordt bij het maken van je eerste videoproject.

Wil je toch liever een video tutorial kijken? Dan kan je hieronder een uitgebreide (Engelstalige) Shotcut uitleg video voor beginners bekijken.

Tot slot, een korte video tutorial over het exporteren van je video’s in Shotcut vind je hier.