Steeds meer ontstaat binnen de HU de behoefte om video’s te voorzien van ondertiteling. Door ondertiteling kun je video’s beter volgen als je in een drukke ruimte (zoals het openbaar vervoer) het geluid niet aan wilt zetten, of als je geen geluid kan horen doordat je doof of slechthorend bent.

Als je beschikt over het videobestand, kun je zelf ondertitels maken met behulp van het programma Subtitle Edit op je eigen laptop.

N.B: HUvideo levert geen videobestanden aan (zie Terms of Service). Wil je een door HUvideo geproduceerde video ondertitelen? Dat kan ik in ons kantoor op Padualaan 97, 1.009. Maak een afspraak via helpdesk@hu.nl.

ZELF HANDMATIG ONDERTITELEN

Medewerkers hebben al de mogelijkheid om hun video zelf te ondertitelen met gebruik van de software Subtitle Edit, te vinden in het Software Center. Een handleiding vind je hier. Ondanks de relatieve eenvoud van dit programma blijft handmatig ondertitelen een tijdrovend proces. Kan dat niet anders?

PROOF OF CONCEPT

Ja! Er is een Proof of Concept (POC) uitgevoerd, waarbij 30 kennisclips werden voorzien van ondertiteling door een partner (Redbee Media). Met deze POC hebben we de kwaliteit en gebruikerservaring van drie typen van ondertiteling onderzocht:

  1. Volledig automatisch ondertitelen
  2. Automatische ondertiteling met een menselijke controle
  3. Handmatig laten ondertitelen

De resultaten van deze POC worden op dit moment door Team Media & E-depot geëvalueerd. Als er nieuws is lees je dat op deze pagina.