De camera’s van smartphones worden steeds beter en verdringen inmiddels de eenvoudige camcorders en compactcamera’s. Toch zijn er nog aardig wat valkuilen en onhandigheden, maar met deze tips ben je in staat prima video’s voor je onderwijs te filmen met je eigen smartphone. Tip nummer 1: zet je telefoon op vliegtuigstand. De opnamen kunnen worden onderbroken als je onverwacht gebeld wordt.

OPSLAGCAPACITEIT EN BATTERIJDUUR

Veruit het grootste nadeel van de smartphone is de beperkte opslagcapaciteit. Hoe lang je met je telefoon kunt filmen is van verschillende factoren afhankelijk. Een paar opties:

  • Zorg voor zoveel mogelijk opslagruimte (verwijder onnodige apps en sla je foto’s en video’s van de afgelopen twee jaar op in de Cloud of een ander apparaat).
  • Sommige smartphones kun je uitbreiden met een extra SD-geheugenkaart.
  • Je kunt je video’s automatisch laten uploaden naar de Cloud of Dropbox.
  • Zet de video’s over naar een apparaat met meer geheugen.

Filmen vraagt ook veel van je batterij, en omdat je meestal niet over een verwisselbare batterij beschikt kun je snel zonder stroom komen te zitten. Tips:

  • Zorg voor een volle batterij.
  • Leg je telefoon indien mogelijk aan de oplader.
  • Gebruik een externe powerbank.

CAMERA-ORIËNTATIE

Kantel je telefoon als je gaat filmen in de zogeheten ‘landscape’ / liggende oriëntatie. Alle beeldschermen hebben deze oriëntatie. Film je met je telefoon ‘rechtop’, dan krijg je twee brede, zwarte randen naast je video.

BELICHTING

Video is licht, en dit geldt zeker voor filmen met je smartphone. De meeste smartphone camera’s presteren niet zo goed bij weinig licht. Zorg er dus voor dat je onderwerp voldoende belicht is en dat er binnen je filmkader geen grote verschillen in belichting zijn. Film ook nooit tegen een raam in, vanwege het tegenlicht dat dit veroorzaakt.

STABILISATIE

Gebruik liefst een statief of positioneer je telefoon zodat hij blijft staan. Wees creatief! Bij filmen uit de hand: houd je telefoon niet in een uitgestrekte arm met één hand vast, maar gebruik beide handen, buig je armen en zet je ellenbogen tegen je lichaam. Zo heb je een veel stabielere houding.

ZOOMEN

Over zoomen kunnen we heel duidelijk zijn: nooit doen! Telefoons hebben geen zoomlens, dus zoomen gebeurt altijd digitaal. Dit gaat ten koste van de beeldkwaliteit. Ga voor close-ups gewoon zelf dichterbij je onderwerp staan.

MONTAGE

Bepaal voordat je gaat filmen of je wel of niet gaat monteren, hier moet je namelijk al tijdens het filmen rekening mee houden. Bij een goede voorbereiding is montage niet altijd nodig! Breng je verhaal terug tot de kern, haal zo veel mogelijk ‘ruis’ weg, en gebruik alleen voorbeelden als die echt verhelderend zijn.

Wil je toch iets monteren? Let er dan op dat je verschillende shots afwisselt. Ga bijvoorbeeld van een close-up naar een medium shot.

Je kunt je video direct monteren op je telefoon. Er zijn talloze video-apps met uiteenlopende functies. Videomontage is een van de zwaarste taken voor een computer, dus zorg weer voor voldoende batterij en opslagruimte als je op je telefoon aan de slag gaat.

Voor de iPhone is er bijvoorbeeld de gratis iMovie app, waarmee je eenvoudig titels, muziek, voice-overs en foto’s kunt toevoegen.

Voor de Windows-phone zijn er minder opties, maar een redelijke gratis app is Movie Maker Free Video Editor van Videopix. Hiermee kun je video’s knippen, tekst en muziek toevoegen.

Gebruik je Android? Dan is FilmoraGo een goede optie. Met de gratis versie van deze populaire app combineer je foto’s, video’s en tekst.

Een andere optie is je beelden eerst op je computer via bijvoorbeeld USB, bluetooth of websites als SurfFileSender (speciaal voor hoger onderwijs), Wetransfer (max. 2 GB per keer) en SendGB (max. 4 GB).

GELUID

Misschien wel het belangrijkste bij kennisclips is de kwaliteit van de audio. De interne microfoon van telefoons zijn helaas niet best. Een algemene regel is wel: hoe dichter de microfoon bij de geluidsbron is, hoe beter de audiokwaliteit wordt.

Gelukkig zijn er speciale microfoontjes op de markt die de kwaliteit van de audio enorm verbeteren. (Voor een iPhone 7 en 7 Plus zonder jack-ingang heb je daarvoor wel de adapter nodig.)

De beste kwaliteit levert een dasspeld microfoon, omdat deze altijd dichtbij de spreker te plaatsen is. Nadeel is wel dat je minder afstand kunt nemen met je telefoon, omdat er een draad tussen de telefoon en de spreker loopt. Gelukkig zijn er ook draadloze varianten. En voor echt goed geluid is er deze richtmicrofoon.

Een no-budget oplossing: lokaliseer de microfoon (meestal onderaan) en geef met je hand of met karton de microfoon meer richting door hem aan de achterkant af te schermen. Zo bereikt alleen geluid vanaf de voorkant van de telefoon de microfoon.

AUTOCUE

Je kunt je tekst direct vanaf je telefoon oplezen terwijl je filmt. Hiervoor heb je wel een app nodig. Gelukkig zijn er voor zowel iPhone als Android goede opties. Let er wel op dat het gebruik van een autocue de authenticiteit van de video teniet kan doen. Twee tips: zorg ervoor dat de tekst niet te groot is, zodat je ogen niet te veel van de lens van de camera bewegen. Je kunt ook de afstand van jou tot de camera iets groter maken, zodat de oogbewegingen minder groot worden en dus minder opvallen. Bekijk deze video voor meer tips:

 

HOW TO FILM PROFESSIONAL VIDEOS WITH AN ANDROID SMARTPHONE

 

VOLGENDE