Veel docenten zouden best iets met animatie willen doen in hun onderwijs. Abstracte of complexe onderwerpen kunnen met animaties inzichtelijk worden gemaakt. Maar ja, animeren kost enorm veel tijd en je moet maar net de juiste technische skills hebben. Gelukkig zijn er programma’s waarmee je zelf eenvoudig animaties kunt maken. Zoals Videoscribe, een tool voor het maken van Whiteboard-stijl animaties.

Hoe het werkt

Met Videoscribe kun je afbeeldingen animeren. Het leuke is: dit gebeurt volautomatisch! Sleep een afbeelding in het programma en de animatie verschijnt als vanzelf. Je kunt in Videoscribe verschillende soorten afbeeldingen inladen (.jpg/.png/.svg). Videoscribe werkt ook met GIFs. In het programma zitten standaard al veel afbeeldingen die je kunt gebruiken, maar je kunt ook zelf afbeeldingen inladen, bijvoorbeeld vanaf openclipart.org. Let wel op dat je zeker weet dat de afbeelding rechtenvrij is! Ook kun je tekst, voice-over of muziek toevoegen. Er zijn veel geavanceerde mogelijkheden in Videoscribe. Deze heb je bij je eerste video niet direct nodig.

Installatie

Videoscribe is voor HU-medewerkers onder de titel ‘Sparkol Videoscribe’ te vinden in het Software Center. Om Videoscribe te installeren, volg de volgende stappen:

 1. Download eerst de software en open deze.
 2. Maak vervolgens vanuit de software een account aan met je HU-account.
 3. Stuur een mail naar helpdesk@hu.nl met het verzoek je account om te zetten in een Educational account.

Licenties

Standaard krijg je na aanmelding een gratis licentie. Deze versie heeft een groot watermerk in beeld en beperkte functionaliteiten.

Met je HU-account krijg je via bovenstaande stappen een educatie-licentie. Deze licentie heeft een klein watermerk onder in beeld, in tegenstelling tot het schermbrede watermerk van de gratis versie. Daarnaast zijn er meer afbeeldingen beschikbaar en kun je een onbeperkt aantal video’s opslaan.

De pro-licentie heeft geen watermerk. Deze kost jaarlijks €80,- (excl. BTW) en kan via de helpdesk worden aangevraagd. Vermeld hierbij de betreffende activiteitencode en schriftelijke goedkeuring van je manager. Let op: in tegenstelling tot de berichtgeving in het programma hoef je niets opnieuw te installeren. Je account wort automatisch overgezet naar een Pro-licentie.

Wil je weten welk account je hebt? Volg de volgende stappen:

 1. Klik op het tandwieltje in het dashboard
 2. Klik op ‘Manage my Sparkol account’
 3. Log in met je Sparkol account op de website die automatisch wordt geopend
 4. Je ziet nu welk account je op dit moment hebt

Extra afbeeldingen

In het Software Center vind je ook een bestand genaamd ‘extra afbeeldingen Videoscribe’. Deze afbeeldingen komen in de volgende map te staan: C:\Program Files\Sparkol\Sparkol VideoScribe (Windows). Als je deze extra afbeeldingen wil gebruiken, zul je deze moeten toevoegen aan de afbeeldingenbibliotheek van Videoscribe. Lees hier hoe je dat doet.

Stappenplan

Met het doorlopen van onderstaande stappen kom je het meest efficiënt tot een goede video:

 1. Maak altijd eerst een script en schrijf de voice-over uit. Zo weet je precies hoe je de scribe moet opbouwen. Op het blog van Videoscribe staan tips over storytelling en best practices. Of download een van de eBooks.
 2. Neem daarna eerst de voice-over op. De voice-over bepaalt de timing van de video, het beeld is ondersteunend. Wees kritisch en neem de voice-over zo nodig opnieuw op.
 3. Tevreden? Voeg afbeeldingen en muziek toe en time deze op de voice-over. Pas op met te veel tekst in beeld: lezen gaat langzamer dan luisteren.
 4. Sla je projectbestand en video op je computer op en publiceer hem vervolgens op het gewenste platform. Je kunt de video ook direct in een Powerpoint-presentatie zetten.

Workshops en ondersteuning

Op het Youtube-kanaal van videoscribe staan veel tutorials.

Heb je daarna nog inhoudelijke vragen over dit programma of hulp nodig bij het maken van een scribe, neem dan contact op met HUvideo. Heb je vragen over installatie of technische problemen, bel dan de IM&ICT Servicedesk (088 481 6666).

PowerPoint videoscribe Beginner

PowerPoint Videoscribe Advanced